Menu   Email


Timjanstekt lammentrecôte med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Familjen utanför hönshuset

Här har vi samlat några recept på vårt lammkött. En del är egna kompositioner, andra har vi lånat från vänner och bekanta, eller hittat någon annanstans.
 

 


INGREDIENSER
4 portioner

Ugnsbakade tomater:
4 plommontomater
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm strösocker

Nötrostad blomkål:
1 blomkålshuvud (à 600 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk klarifierat smör
pressad saft av 1 citron
1/2 dl hasselnötter

Timjanstekt lammentrecôte:
500 g lammentrecôte
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk klarifierat smör
3 msk hackad timjan
rivet skal av 1 citron

Dillsmörsås:
1 hackad schalottenlök
1/2 dl vitvinsvinäger
5 vitpepparkorn
1 msk dillfrö
250 g klarifierat smör
1 kruka dill
3 äggulor
1/2 tsk salt


GÖR SÅ HÄR

Tomater:
Sätt ugnen på 100°C. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor (för 4 port). Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim.

Blomkål:
Höj värmen till 150°C. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor (för 4 port), ca 2 cm tjocka. Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra.
Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min.

Lammentrecôte:
Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150°C ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°C.

Sås:
Lägg schalottenlök, vitvinsvinäger, vitpepparkorn och dillfrö i en kastrull och koka ihop tills ca 1/2 dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan (reduktionen) i kastrullen. Värm det klarifierade smöret till ca 60°C. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.

Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.

I vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.


SERVERA

Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och dillsmörsåsen.