Menu   Email


Om oss

Zebbe & Buzy på gräsmattan
Vi som driver Lammat i Bitterna heter Ingrid Nordlander och Ulf Engström. Vi är båda norrlänningar av börd, och efter ett antal år som stadsbor kände vi att det var dags att komma ut på landet! Förutom oss båda består familjen av ett knippe vallhundar av rasen Border Collie som hjälper oss med skötseln av får och höns.

Verksamheten startade med uthyrning av stallplatser och konsultverksamhet år 2002 på Söderby Gård i Vallentuna norr om Stockholm.

2003 flyttade vi till Bitterna, utanför Vedum i Västra Skaraborg. Verksamheten bedrivs på Backagården, ett mindre jordbruk omfattande ca 20 ha, och består förutom jordbruket av lammstyckeri och en gårdsbutik.

Här nedanför kommer vi att lista några milstolpar i utvecklingen av Backagården 

 

 

 

2022-2023 Mathantverkssafarit har överstigit vår förväntan! 700-800 gäster på 2 dagar! Fantastiskt! Vi har också deltagit i SM i Mathantverk.
Vårt rökta lammkött fick en GULDMEDALJ! Oväntat men helt galet roligt! Det var 40 klasser med över 600 preodukter från 200 företag som deltog.

Vi har i dagsläget 160 tackor, men under 2024 kommer vi att minska ner vår besättning lite då vi känner att vi behöver varva ner en aning.
Krig, inflation, höjda räntor, höjda priser på insatsvaror och foder har präglat 2023. Detta har såklart påverkat oss negativt, men  det kommer att vända, det är jag säker på!
2022 var också året då vår älskade Chap lämnade oss endast 8 år gammal.
Han drabbades av en ryggskada efter en olycka och blev totalförlamad i bakdelen. Vi sörjer honom djupt och kommer aldrig att glömma honom. Lilla Doug har nu fått lämna praktiken och jobbar nu som fullfjädrad vallhund.
Vi kämpar på, och önskar alla och envar ett Gott Nytt 2024!

2021 Vi jobbar vidare med utveckling av vår verksamhet. Vi bygger ett rum för honungshantering då vi planerar att
utöka bigården. Vi ökar också fårbesättningen. Nu betäcker vi 150 tackor som går i lösdrift året om.
I år kör vi också "Mathantverkssafari" i maj och september. Det är första gången på många år som vi deltar. Maj-safarin blev en fullkomlig succé med någonstans mellan 4-500 gäster. Frida från Finn-Vallens kennel var här med sina Border-collies och visade hur man arbetar med vallhund. På vår terrass "Pepes Bodega" fanns lite att äta och dricka, och våra produktionslokaler var öppna för allmänheten. Detta event kommer att återkomma 2022!


2020  Ett par nya charkprodukter har vi tagit fram i början på året. Detta har möjliggjorts genom vår nya charkmaskin, snabbhacken. Lite vårdslöst kan den beskrivas som en större variant av matberedare.
 Nu kan man även köpa vårt egna hembakade tunnbröd! Vi har flera sorter, både mjukt och hårt bröd.
Vår nya anställde, Doug, börjar nu bli vuxen och arbetar med de andra killarna i stort sett varje dag.
 
2019 är året då vår nya stjärna Doug har blivit gödkänd vallhund redan vid ett års, och några dagars ålder! Han är för närvarande den yngsta hund som klarat detta efter de nya reglerna där hunden måste vara fyllda ett år för att få starta. Under resans gång passade han också på att ta ett tredje pris på IK1, öppen klass! En fantastisk liten hund, och en fantastisk tränare! Tack och tack och tack för all hälp, ShaniaFinn-vallens kennel i Sandviken!
Vi har under året tagit fram några nya produkter både inom chark och övriga livsmedel som vi tror mycket på. Vi håller också på med ett nytt hundhus i hundgården till våra killar när vi inte kan ta med dom. En ny voljär till våra höns är också på gång. När detta skrivs är produktionen inför julen i full gång. Vi återkommer med mera närmare nyår!
Vi har för första gången deltagit i SM i Mathantverk där en av våra korvar, Lammgrillaren, placerade sig i top 10.

2018 har varit ett år av både sorg och lycka. I slutet av april länade vår kära Zebbe oss Han var då på sitt 14:e levnadsår. Vi kommer aldrig att glömma denna fantastiska hund, och han är mycket saknad. Sommaren 2018 har varit den varmaste i mannaminne. Vi har dock klarat oss bra då vi har stora betesarealer. På försommaren färdigställde vi etapp 1 på vår terrass vilket vi hade stor nytta av då temperaturen knappast medgav vistelse inomhus. På terrassen finns nu förutom matplats, ett utekök och en lounge, allt under tak.
Produktsortimentet har utökats med bohuslänsk äggost, Ingrids goda havrekex och tekakor. Kex och kakor bakas på vassle från äggostarna!
En ny familjemedlem kom till oss sent på hösten. Det är supergulliga Doug, också han en Border Collie från Finn-Vallens Kennel i Sandviken. Vi hade kanske inte tänkt oss en valp i år, men våra uppfödare Shania och Maggan firade semester här hos oss och hade med sig en fantastiskt trevlig tik vid namn Jill. Av en händelse råkade Jill vara dräktig, så vi bestämde oss ganska omgående att vi skulle bli med valp!
Nu är vi inne i december och julmarknaden är i full gång. Som vanligt är vi i Haga, Göteborg med alla våra godsaker. Doug är redan fullfjädrad marknadshund då han är för liten att vara hemma med de andra. Alla vi på Backagården passar på att önska en God Jul!

2017 går vi med i några REKO-ringar. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett forum på Facebook som för samman producenter med konsumenter. REKO grundades i Finland och har nu kommit hit till Sverige. Vi har nu också certifierat vårt lammkött som Certifierat Mathantverk.
Våra varmbänkar står färdiga. Vi kommer nu att kunna få igång köksträdgården mycket tidigare då de små fröna och plantorna slipper frysa om fötterna.

2016 har vi byggt vår nya terass där ni har möjlighet att koppla av med en kopp kaffe med tillbehör, en glass från Mäjens eller något annat gott. Nån grillkorv kan vo också ordna.

2015 har börjat bra. Vårt nya växthus har kommit på plats men full drift blir det inte förrän nästa sommar. Ny marknad för i år är Tullen No8 i Kungsbacka.

2014 står vår egen godkända produktionslokal för livsmedel färdig. Vi kan nu stycka våra lamm hemma på gården istället för att hyra in oss hos våra kollegor. Detta har gjort oss mycket flexiblare i vår produktion och vi kan nu även erbjuda våra kunder specialstyckningar av lamm för dom som så vill.
Det är nu också dags att förnya avelsmaterialet varför en av våra baggar byts ut till en ny bagge, även denna gång från Lindholmen.

2013 börjar vi sjjälva stycka våra egna lamm. Vi lånar lokal av våra grannar på Bitterna Lamm. Tack Lennart och Sondre!

2012 börjar vi sälja detaljstyckat lamm hemma på gården. Vi är dock beroende av hjälp med styckning vilket Lars Renström på Bitterna Åkatorp hjälper oss med.

2011 satsar vi på att få upp pälskvalitén på våra lamm. Vi köper in 3 st riksbedömda avelsbaggar från Helén och Benny Averpil på Lindholmen Gård. Detta visar sig bli ett lyft för vår besättning och vi ser redan vid lamningen på våren att det givit resultat!

2010 bestämde vi oss för att det var dags att öppna gårdsbutik. Försäljningen av våra produkter har hittills sålts direkt från vår bostad, men omfattningen har nu nått en punkt där detta inte längre fungerar. Vi öppnar vardagar kl. 15.00 och stänger i princip när vi har nattat djuren vid 23-tiden. Helger har vi öppet hela dagen om vi är hemma. Ring och kolla för säkerhets skull!

2005 startade vi lammproduktion i mindre skala, och från och med vintern 2006 har vi en Maedi-Visna och fotrötefri besättning Gotlandsfår med M3 status. Vi producerar själva ekologiskt grovfoder till gårdens djur.Efter förrvärvet av den gamla Backagårdsmarken är nu gården på dryga 20 ha.

2004 skaffade vi värphöns av rasen Lohmann. Våra höns har daglig utevistelse där dom får springa helt fritt på gården. Dom får dock vara i hönshuset när vi inte är hemma då vi har både räv och rovfågel i omgivningarna. Vi blir även hönsfaddergård i samarbete med Lasse Åberg och LRF. 2004 inleder vi diskussioner med statskyrkan om att köpa tillbaks marken som tidigare tillhört Backagården, men som styckats av. 

2003 i juni förvärvar vi Backagården. Gården är då på ca 8 ha.