Menu   Email


Våra bruna ägg

Närbild höna
Hönorna på gården är av rasen Bovier.
Rasen är framavlad för att vara bra äggläggare samtidigt som dom inte gärna vill ligga på ägg.

Hönsen går fritt ute på gården när vi är hemma och vaktas då av våra  Border Collies som effektivt håller räven borta. Tyvärr har vi även en del duvhök och dessa rår hundarna inte på.
När hönorna får gå ute och beta grönt och picka i jorden efter småkryp lever dom precis som dom en gång var födda till. Just för att dom går ute ger dom oss dessutom otroligt goda ägg med en fantastisk gula som verkligen är värd namnet!

För att dom skall få alla vitaminer och mineraler så att dom skall orka med att ge oss ägg får dom dessutom värpfoder och snäckskal.

Vi är hönsfaddegård i samarbete med Lasse Åberg och tidningen "Land". Lasse funderade en dag på hur hönsen har det nu för tiden jämfört när han var barn och tyckte att det var dags att göra en insats för sveriges hönor. Han drog då igång en satsning i samarbete med tidningen Land.

För att man skall bli faddergård krävs att man har frigående höns som har tillgång till riktiga värpreden, sittpinnar och sandbad. Med andra ord att hönan lever ett för hönor naturligt liv!

Faddergubbe av Lasse ÅbergOm man vill kan man teckna sig för ett faddeskap på en höna. Man får då döpa sin höna, man får ett hönsfadderdiplom designat av Lasse Åberg och man kan komma och hälsa på sin höna. I fadderskapet ingår 150 st ägg som man hämtar på gården. Att bli hönsfadder kostar 500 kr.

Fadderskapet är en mycket populär julklapp och födelsedagspresent!