Menu   Email


Våra Lammskinn!

 

Öppettider i butiken

Vardagar efter kl. 15.00
Lö - Söndag efter kl. 1100

Lammskinn

 

Gotlandsfår

Våra lockiga, vackra får- och lammskinn kommer från våra grå Gotlandsfår. Rasen är känd för sina silkiga, glansiga mjuka skinn. Skinnen är lämpade såväl till baby eller att sitta på som till att ha på golv eller till heminredning. Olika längd på ullen, färgnyans och lockens storlek gör att alla skinn är unika. Storleken på lammskiinnen är i genomsnitt 90-110 cm x 70-80 cm. Alla skinn, utom de långhåriga, oklippta skinnen är maskintvättbara i 30 grader.

Priser:
Klippta lammskinn från 2300 kr
Oklippta mattskinn från 3000 kr
Tackskinn från 3500 kr

Ring eller maila och kolla vad vi för ögonblicket har på lager.
Lämna dina önskemål, och vi mailar över bilder med förslag!


Låt din kreativitet flöda. Användningsområdena för våra skinn är oändliga! Här är en av våra köksstolar, klädd med lammskinn,  18 mm pälslängd.

Köksstol

Om kromgarvning

Krom som används för garvning är 3-värt (Cr+3). Detta är ett naturligt kromtillstånd som finns i olika föreningar i människokroppen, i mat och i naturen runt omkring oss och anses inte vara giftigt.

Cr+3 används bl.a. som kosttillskott för personer som inte får i sig tillräckligt med krom i sin dagliga kost. Brist på krom kan leda till utveckling av diabetes.

3-värt krom (Cr+3) är ett viktigt spårämne hos människor och andra däggdjur och har inflytande på kroppens förmåga att utsöndra insulin.

6-värt krom (Cr+6) däremot är mycket giftigt och hälsovådligt. Detta används idag inte i någon form av garvningsprocesser eftersom det är förbjudet. Det är många år sedan man slutade använda 6-värt krom i garvningsprocessen på grund av den höga hälsorisken.

Mycket av den skepsis mot kromgarvning som finns idag har dock sin bakgrund i det som hände förr. Genom att använda Cr+3 i garvningsprocessen idag kan branschen återvinna krom från utsläppen och använda detta på nytt i garvningsprocessen. Detta bidrar till att hålla utsläppen av krom från garvningsindustrin på en mycket låg nivå.

Vår samarbetspartner Donnia Skinn använder Cr+3, och har ett eget, helt nytt, reningsverk i direkt anslutning till sin anläggning!