Om oss
Vi som driver Lammat i Bitterna heter Ingrid Nordlander och Ulf
Engström. Vi är båda norrlänningar av börd, och efter ett antal år
som stadsbor kände vi att det var dags att komma ut på landet!
Förutom oss båda består familjen av ett knippe vallhundar av rasen
Border Collie som hjälper oss med skötseln av får och höns.
Verksamheten startade med uthyrning av stallplatser och
konsultverksamhet år 2002 på Söderby Gård i Vallentuna norr om
Stockholm.
2003 flyttade vi till Bitterna, utanför Vedum i Västra Skaraborg.
Verksamheten bedrivs på Backagården, ett mindre jordbruk omfattande
ca 20 ha, och består förutom jordbruket av lammstyckeri och en
gårdsbutik.
Här nedanför kommer vi att lista några milstolpar i utvecklingen av
Backagården
2022-2023 Mathantverkssafarit har överstigit vår förväntan! 700-800
gäster på 2 dagar! Fantastiskt! Vi har också deltagit i SM i
Mathantverk.
Vårt rökta lammkött fick en GULDMEDALJ! Oväntat men helt galet
roligt! Det var 40 klasser med över 600 preodukter från 200 företag
som deltog.
Vi har i dagsläget 160 tackor, men under 2024 kommer vi att minska
ner vår besättning lite då vi känner att vi behöver varva ner en
aning.
Krig, inflation, höjda räntor, höjda priser på insatsvaror och foder
har präglat 2023. Detta har såklart påverkat oss negativt, men
det kommer att vända, det är jag säker på!
2022 var också året då vår älskade Chap lämnade oss
endast 8 år gammal.
Han drabbades av en ryggskada efter en olycka och blev totalförlamad
i bakdelen. Vi sörjer honom djupt och kommer aldrig att glömma
honom. Lilla Doug har nu fått lämna praktiken och jobbar nu som
fullfjädrad vallhund.
Vi kämpar på, och önskar alla och envar ett Gott Nytt 2024!
2021 Vi jobbar vidare med utveckling av vår verksamhet. Vi bygger
ett rum för honungshantering då vi planerar att
utöka bigården. Vi ökar också fårbesättningen. Nu betäcker vi 150
tackor som går i lösdrift året om.
I år kör vi också "Mathantverkssafari" i maj och september.
Det är första gången på många år som vi deltar. Maj-safarin blev en
fullkomlig succé med någonstans mellan 4-500 gäster. Frida från
Finn-Vallens
kennel var här med sina Border-collies och visade hur man
arbetar med vallhund. På vår terrass "Pepes Bodega" fanns lite att
äta och dricka, och våra produktionslokaler var öppna för
allmänheten. Detta event kommer att återkomma 2022!
2020 Ett par nya charkprodukter har vi tagit fram i
början på året. Detta har möjliggjorts genom vår nya charkmaskin,
snabbhacken. Lite vårdslöst kan den beskrivas som en större variant
av matberedare.
Nu kan man även köpa
vårt egna hembakade tunnbröd! Vi har flera sorter, både mjukt och
hårt bröd.
Vår nya anställde, Doug, börjar nu bli vuxen och arbetar med de
andra killarna i stort sett varje dag.
2019 är året då vår nya stjärna Doug har blivit gödkänd vallhund
redan vid ett års, och några dagars ålder! Han är för närvarande den
yngsta hund som klarat detta efter de nya reglerna där hunden måste
vara fyllda ett år för att få starta. Under resans gång passade han
också på att ta ett tredje pris på IK1, öppen klass! En fantastisk liten hund, och
en fantastisk tränare! Tack och tack och tack för all hälp, Shania
på Finn-vallens kennel i
Sandviken!
Vi har under året tagit fram några nya produkter både inom
chark och övriga livsmedel som vi tror mycket på. Vi håller också på
med ett nytt hundhus i hundgården till våra killar när vi inte kan
ta med dom. En ny voljär till våra höns är också på gång. När detta
skrivs är produktionen inför julen i full gång. Vi återkommer med
mera närmare nyår!
Vi har för första gången deltagit i SM i Mathantverk där en av våra
korvar, Lammgrillaren, placerade sig i top 10.
2018 har varit ett år av både sorg och lycka. I slutet av april
länade vår kära Zebbe oss Han var då på sitt 14:e levnadsår. Vi
kommer aldrig att glömma denna fantastiska hund, och han är mycket
saknad. Sommaren 2018 har varit den varmaste i mannaminne. Vi har
dock klarat oss bra då vi har stora betesarealer. På försommaren
färdigställde vi etapp 1 på vår terrass vilket vi hade stor nytta av
då temperaturen knappast medgav vistelse inomhus. På terrassen finns
nu förutom matplats, ett utekök och en lounge, allt under tak.
Produktsortimentet har utökats med bohuslänsk äggost, Ingrids goda
havrekex och tekakor. Kex och kakor bakas på vassle från äggostarna!
En ny familjemedlem kom till oss sent på hösten. Det är supergulliga
Doug, också han en Border Collie från
Finn-Vallens Kennel i
Sandviken. Vi hade kanske inte tänkt oss en valp i år, men våra
uppfödare Shania och Maggan firade semester här hos oss och hade med
sig en fantastiskt trevlig tik vid namn Jill. Av en händelse råkade
Jill vara dräktig, så vi bestämde oss ganska omgående att vi skulle
bli med valp!
Nu är vi inne i december och julmarknaden är i full gång. Som
vanligt är vi i Haga, Göteborg med alla våra godsaker. Doug är redan
fullfjädrad marknadshund då han är för liten att vara hemma med de
andra. Alla vi på Backagården passar på att önska en God Jul!
2017 går vi med i några REKO-ringar. REKO står för Rejäl Konsumtion
och är ett forum på Facebook som för samman producenter med
konsumenter. REKO grundades i Finland och har nu kommit hit till
Sverige. Vi har nu också certifierat vårt lammkött som Certifierat
Mathantverk.
Våra varmbänkar står färdiga. Vi kommer nu att kunna få igång
köksträdgården mycket tidigare då de små fröna och plantorna slipper
frysa om fötterna.
2016 har vi byggt vår nya terass där ni har möjlighet att koppla av
med en kopp kaffe med tillbehör, en glass från Mäjens eller något
annat gott. Nån grillkorv kan vo också ordna.
2015 har börjat bra. Vårt nya växthus har kommit på plats men full
drift blir det inte förrän nästa sommar. Ny marknad för i år är
Tullen No8 i Kungsbacka.
2014 står vår egen godkända produktionslokal för livsmedel färdig.
Vi kan nu stycka våra lamm hemma på gården istället för att hyra in
oss hos våra kollegor. Detta har gjort oss mycket flexiblare i vår
produktion och vi kan nu även erbjuda våra kunder specialstyckningar
av lamm för dom som så vill.
Det är nu också dags att förnya avelsmaterialet varför en av våra
baggar byts ut till en ny bagge, även denna gång från Lindholmen.
2013 börjar vi sjjälva stycka våra egna lamm. Vi lånar lokal av våra
grannar på Bitterna Lamm. Tack Lennart och Sondre!
2012 börjar vi sälja detaljstyckat lamm hemma på gården. Vi är dock
beroende av hjälp med styckning vilket Lars Renström på Bitterna
Åkatorp hjälper oss med.
2011 satsar vi på att få upp pälskvalitén på våra lamm. Vi köper in
3 st riksbedömda avelsbaggar från Helén och Benny Averpil på
Lindholmen Gård. Detta visar sig bli ett lyft för vår besättning och
vi ser redan vid lamningen på våren att det givit resultat!
2010 bestämde vi oss för att det var dags att öppna gårdsbutik.
Försäljningen av våra produkter har hittills sålts direkt från vår
bostad, men omfattningen har nu nått en punkt där detta inte längre
fungerar. Vi öppnar vardagar kl. 15.00 och stänger i princip när vi
har nattat djuren vid 23-tiden. Helger har vi öppet hela dagen om vi
är hemma. Ring och kolla för säkerhets skull!
2005 startade vi lammproduktion i mindre skala, och från och med
vintern 2006 har vi en Maedi-Visna och fotrötefri besättning
Gotlandsfår med M3 status. Vi producerar själva ekologiskt grovfoder
till gårdens djur.Efter förrvärvet av den gamla Backagårdsmarken är
nu gården på dryga 20 ha.
2004 skaffade vi värphöns av rasen Lohmann. Våra höns har daglig
utevistelse där dom får springa helt fritt på gården. Dom får dock
vara i hönshuset när vi inte är hemma då vi har både räv och
rovfågel i omgivningarna. Vi blir även hönsfaddergård i samarbete
med Lasse Åberg och LRF. 2004 inleder vi diskussioner med
statskyrkan om att köpa tillbaks marken som tidigare tillhört
Backagården, men som styckats av.
2003 i juni förvärvar vi Backagården. Gården är då på ca 8 ha.